Oink
5 полезни съвета за начинаещи скиори

5 полезни съвета за начинаещи скиори

Начинаещите скиори трябва да се съобразяват с тези съвети, ако искат да се забавляват горе в планината. Виждали сте билборда. Онзи, на който красива жена с лекота кара ски надолу по хълма, докато смеещите се деца и неестествено бронзовият ѝ съпруг я следват. Изглежда толкова лесно. Да, ама всички знаем, че карането на ски не винаги е такова.

 

Всъщност обучението по каране на ски може да се окаже истинско изпитание, изпълнено с разочарование, удари и синини. Но това не е задължително. Ските са спорт, който може да се практикува както от млади, така и от стари, и спорт, на който може да се наслаждавате години наред с цялото семейство на някои от най-красивите места на Земята. Просто трябва да знаете как да започнете.

 

Тъй като ски сезонът точно започва, ето пет съвета за начинаещи скиори, които искат да се възползват максимално от уикенда в планината.

 

1. Избери подходяща писта за твоите възможности

Повечето любители на зимните спортове вече са карали сини, червени или дори черни ски писти. Вероятно знаете също, че синьото означава "лесно", червеното - "средно", а черното - "експертно". Цветовото кодиране на пистите се основава главно на техния наклон. Като цяло обаче всичко се върти около една тема: безопасността.

 

Не надценявай възможностите си и избери подходяща писта спрямо предишния опит. След известно време каране, прехода към по-трудни и предизвикателни писти ще стане от от само себе си си, когато ти и твоето тяло се чувстват готови за нови предизвикателства. Не рискувай твоето здраве и това на околните като избереш писта която не е по твоите възможности.

 

2. Правилна нагласа

Не се учи от близък човек, вземи си ски учител и влез с правилната нагласа. Да се учиш от любимия човек е чудесно, що се отнася до доверието, но когато става въпрос за търпение, това е друга история. Когато се появи разочарование, ще се радваш, че имаш на разположение помощната ръка на обучен професионалист, а не на вашето гадже или приятелка, които са “звездни” скиори. Освен това разгледай пакетни оферти. Често можеш да получиш урок, наем и билет за лифта на доста разумна цена.

 

3. Избери подходяща екипировка

Намирането на добър чифт ски, с които да се забавляваш е лесно, но има няколко фактора, които трябва да вземеш предвид, преди да направиш окончателния си избор на идеалната ски екипировка.

 

Най-базовите неща като ски, щеки, очила, ръкавици, каски и ски обувки са абсолютният минимум за каране на ски. По-нататък това е съобразяването с околната среда и времето в планината. Температурите могат внезапно да паднат и ако не си подготвен, те очакват големи неприятности.

 

4. Спазвай ски етиката и правилата за безопасност

Това е едно от най-трудните неща, които трябва да правиш - да спазваш добра ски етика и правилата за безопасност. Изведнъж към краката ти са прикрепени две парчета дърво и метал и единственото, което искаш да направиш, е да погледнеш надолу и да се увериш, че няма да се пресекат или, още по-лошо, да паднат. Точно тогава се случват истинските инциденти. Ако гледаш към върховете си, вероятно не гледаш надолу и затова вероятно не виждаш групата ски учители отпред или голямото спускане вляво. Дръж погледа си на 10 фута пред върховете, така ще виждаш терена пред себе си, но също така и мимолетно ските си и всеки непосредствен терен.

 

5. Наслаждавай се

Вече си дал пари за карта за лифт, урок и нова екипировка под наем, спести си няколко допълнителни лева и си опаковай обяда. Направи си сандвич, вземи чипс, носи си домашен чай и го съхранявай в близката хижа или при приятели, за да премахнеш още едно планинско главоболие от деня си. Не се стресирай в планината - никой няма време за това. Наслаждавай се!

 

В Oink също можете да намерите страхотни заведения, хотели, ски инструктори и много други в най-добрите зимни курорти в България.

 

Категории

Събития

покажи всички

Други статии

Общи условия

Политика за поверителностОбщи условияБисквитки
© 2024 Oink.bg. Всички права запазени