Oink
Време ли е за електромобил? Какво трябва да знаем за зареждането на електрическа кола

Време ли е за електромобил? Какво трябва да знаем за зареждането на електрическа кола

В тази статия ще получите отговори на най-често задаваните въпроси за зареждането на електромобили - от това къде да зареждате до колко струва и колко време отнема зареждането.

 

Повечето собственици на електромобили разказват за момента, обикновено няколко седмици след закупуването на автомобила, в който всички притеснения относно зареждането и пробега просто изчезват. Те са разбрали новата технология и са осъзнали, че все пак не е било толкова трудно.

 

Но за новите собственици или за любопитните към електромобилите зареждането може да бъде плашещо. Как работи? Колко време отнема? Какво изобщо е киловатчас?

 

Зареждането на електромобила включва химикали, токове и кабели и никога няма да бъде толкова просто, колкото да изсипете в резервоара бензин или дизел. Но не е и ракетна наука. В спектъра на житейските задачи мозъчната енергия, необходима за зареждане на автомобил, е по-близо до тази, която ще ви е необходима, за да използвате микровълновата си печка, отколкото, да речем, за да подадете данъчната си декларация. (А един киловатчас е само количеството, необходимо за придвижване на електромобил на около 3 мили, в зависимост от теглото и скоростта на автомобила, условията на шофиране, времето и куп други малки променливи.)

Изисквания за инсталиране на зарядни станции в страната

електромобил

 

Собствениците на индивидуални зарядни колонки са длъжни да подадат искане за издаване на удостоверение за въвеждане в експлоатация в срок от 7 дни след монтажа. Трябва да се представи и договор за достъп до мрежата на доставчика на енергия. Писменото искане трябва да бъде подадено в съответствие с образеца, предоставен от съответния мрежови оператор. Трябва да се представят и допълнителни документи, удостоверяващи правата на собственост на заявителя.

 

Продължителност на зареждането и дистанцията, която може да измине електромобилът

 

зарядна станция

 

В зависимост от модела на електромобила средното разстояние, което той изминава с едно зареждане, е между 300 и 500 км. Много по-далеч от това, което ни се внушава, нали?

 

Статистиката и данните от черните кутии на RAC разкриват, че "средното пътуване в България е около 25 км, така че повечето електромобили ще могат да изминат цяла седмица на път, преди да се наложи да бъдат включени в мрежата".

 

Станциите за бързо зареждане зареждат "до горе" повечето електрически превозни средства от празен до 100% за 4 до 6 часа. Големите батерии с капацитет 75 kWh и повече обикновено се зареждат за около 5-10 часа. Бързите зарядни станции са много популярни на обществените паркинги, но също така често се използват и за домашно зареждане.

 

Как да планираме пътуванията с електрическа кола

 

зарядни станции

 

Ще представим няколко съвета за правилно планиране на пътуване с електромобил: увеличете максимално пробега си чрез ефективно шофиране, планирайте спирките за зареждане около хранене или други дейности, възползвайте се от приложенията, за да планирате предварително маршрута си, бъдете гъвкави и имайте резервен план, помислете за крайната си дестинация.

 

Инфраструктура за зареждане на електрически автомобили в България. Кои са най-посещаваните зарядни станции?

 

зареждане електромобил

 

Като цяло, намирането на зарядни станции за електрически превозни средства в България стана много по-лесно през последните години, благодарение на развитието на инфраструктурата за зареждане и наличието на инструменти и ресурси като Electromaps, които помагат на водачите да откриват точките за зареждане.

 

Ако сте водач на електромобил и търсите зарядни устройства за електромобили в България, сте на правилното място. Ето и няколко от най-посещаваните зарядни станции: Eldrive Charging Station, Димитровград, Eldrive Станция за зареждане, Шумен, Eldrive Charging Station, Благоевград, Eldrive Charging Station, Русе, Eldrive Станция за зареждане, Сливен.

 

Eldrive Charging Station, Димитровград

 

Eldrive Charging Station се намира в Димитровград на ул. Димитър Благоев 1. Допълнителна информация може да получите на телефон +35924193476. Цените за зареждане са 0,50лв. + 0,80 лв./kW. Това е един от най-често използваните обекти в района.

 

Eldrive Станция за зареждане, Шумен

 

Eldrive Charging Station се намира в Шумен на 7-ми километър. Допълнителна информация може да получите на телефон +35924193476. Цените за зареждане са стандартни 0,50лв. + 0,80 лв./kW. В обекта може да се плаща с карта.

Eldrive Charging Station, Благоевград

 

Eldrive Charging Station се намира в Благоевград на ул. Яне Сандански 1 до Bricolage. Допълнителна информация може да получите на телефон +35924193476. Цените за зареждане са стандартни 0,50лв. + 0,80 лв./kW. Предпочитам обект за зареждане от много собственици на електрически коли.

 

Eldrive Charging Station, Русе

 

Eldrive Charging Station се намира в Русе на бул. Бълграия 9. Още информация може да получите на телефон +35924193476. Цените за зареждане са стандартни 0,50лв. + 0,80 лв./kW. Средно натоварен обект от зарядните станции.

 

Eldrive Станция за зареждане, Сливен

 

Зарядна станция Eldrive Станция за зареждане Сливен се намира на бензиностанция Шел на ул. Банско шосе №2 и е достъпна денонощно. Още информация може да получите на телефон +35924193476. Цените за зареждане са стандартни 0,50лв. + 0,80 лв./kW.

 

Оптимални практики за зареждане и поддръжка на електрически коли

 

електромобил зареждане

 

Пълното зареждане на батерията от време на време не води до проблеми. Но редовното зареждане до 100% ще се отрази на здравето на батерията в дългосрочен план. Вместо това най-добрият начин да удължите живота на батерията на електромобила е като я изтощите до 20% и след това я заредите до 80%. Това се дължи на начина, по който работи батерията.

 

Екологични предимства на електрическите автомобили

 

електрически автомобил зареждане

 

Проучванията показват, че електрическите автомобили са по-полезни за околната среда. Те отделят по-малко газове и замърсители на въздуха в сравнение с бензиновите или дизеловите автомобили. При това се вземат предвид тяхното производство и производството на електроенергия за поддържането им в движение.

Бъдещето на електромобилите в България и света

Световният пазар се развива с 21,7 %, което се очаква да продължи. Ръстът от 8,1 млн. автомобили се очаква да достигне 39,21 млн. до 2030 г. Многобройни фактори, включително притесненията за замърсяването на околната среда, стимулират това бързо разрастване.

 

Понастоящем се предлага все по-голямо разнообразие от изцяло електрически превозни средства, а електрическите автомобили вече са обичайна гледка по пътищата. Тези, които разчитат в голяма степен на дизеловите двигатели, отбелязват спад в продажбите, особено когато държави като Великобритания са си поставили срок до 2030 г. да прекратят продажбите на автомобили с вътрешно горене, а електрическият ефект е в разгара си. Намалените разходи и по-обширният избор на модели се посрещат с по-значителни инвестиции и разширяване на инфраструктурата за зареждане.

 

Категории

Събития

покажи всички

Други статии

Общи условия

Политика за поверителностОбщи условияБисквитки
© 2024 Oink.bg. Всички права запазени