С дългата си история, уникалните си характеристики, многобройните си стилове и своята изисканост, китайската кухня е една от важните съставни части на китайската култура. Китайските традиционни ястия са известни със своя цвят, аромат, вкус, значение и външен вид.
Тъй като Китай е огромна страна, съществуват много регионални различия в кухнята, дължащи се на различния климат, история, местни съставки, обичаи на хранене и др.
Според стиловете на готвене и регионалните вкусове китайската кухня може да бъде разделена на осем китайски кухни, които включват кухнята Съчуан, кухнята Хунан, кухнята Шандун, кухнята Джъдзян, кухнята Фудзиен, кухнята Анхуей, кухнята Кантон и кухнята Дзянсу. Всяка кухня има своите популярни ястия.
Патицата по пекински (北京烤鸭 Běijīng kǎoyā) е известно пекинско ястие, което се радва на световна слава и се смята за едно от националните ястия на Китай. Пекинската патица се харесва заради тънката си и хрупкава кожа. Нарязаната на парчета патица по пекински често се консумира с палачинки, сладък бобен сос или соев сос с пюре от чесън. Това е ястие, което задължително трябва да се опита в Пекин!
Пекинската печена патица е "първото ястие в Китай" и е била кралско ястие в средновековен Китай. От 70-те години на миналия век, когато премиерът Джоу Енлай (първият премиер на Китайската народна република) за първи път приема чуждестранни гости, тя е "национално дипломатическо ястие". То е високо оценено от държавните глави, държавните служители, както и от местните и чуждестранните туристи.
Пилето Кунг Пао (宫保鸡丁 gōngbào jīdīng) е известен специалитет в Съчуан, популярен както сред китайците, така и сред чужденците. Основните съставки са пилешко месо, нарязано на кубчета, сушено чили, краставица и пържени фъстъци (или кашу).
В западните страни хората (китайски заведения за хранене) са създали пиле по западен образец, при което пилето, нарязано на кубчета, се покрива с царевично нишесте и се добавят зеленчуци, сладко-кисел сос и пюре от чесън.
Сладко-киселото свинско месо (糖醋里脊 tángcù lǐjǐ) има ярко оранжево-червен цвят и вкусен сладко-кисел вкус. В самото начало е имало само сладко-кисело свинско месо, но за да се отговори на изискванията, е имало някои разработки на това ястие. Сега свинското месо може да се замени с други съставки като пилешко, говеждо или свински ребра.
Хот пот, или гореща тенджера (火锅 huǒguō), е едно от най-популярните ястия в Китай, особено в провинция Съчуан или Чунцин. Хората готвят и се хранят от вряща тенджера със супа (бульон) на газов/индукционен котлон в средата на масата за хранене, като около тенджерата има хранителни продукти и подправки. Хората могат да добавят и готвят каквото пожелаят в бульона. Тайната на това, дали една гореща тенджера е добра или не, се крие в бульона, от който всички парчета месо и зеленчуци получават своя аромат.
Китайците много обичат хот пот. В миналото горещата тенджера е била предпочитана само през зимата, но в днешно време тя се появява на трапезата през цялата година. Това е чудесен начин за общуване с приятели и роднини. Хората се събират около тенджерата, за да ядат, докато разговарят, ядат, пият и се забавляват.
Ма По Тофу (麻婆豆腐 Mápó dòufǔ "Белязана Баба") е едно от най-известните ястия в кухнята Чуан (храна в Съчуан) с над 100-годишна история. Състои се от бобени зърна заедно с малко мляно месо (свинско или говеждо) в пикантен сос. Сосът се приготвя от ферментирал черен боб и чили паста (douban/douchi).
Изобретателят на Ma Po tofu е от Ченду, провинция Съчуан. Тя е била баба с фамилия Чен. Казват, че лицето на Чен е било много набраздено. На китайски ма означава "белязан", а "по" - баба, и затова хората нарекли приготвеното от нея ястие Ma Po ("Белязана баба") tofu. По-късно нейното пикантно и ароматно ястие става изключително популярно. То е пренесено в Япония и там също става популярно ястие.
Пържен ориз (炒饭 chǎofàn) е ястие, приготвено от пържен варен ориз и други съставки, често включващи яйца, зеленчуци, морски дарове или месо. Пърженият ориз е една от най-разпространените китайски храни. Лесно е да се направи пържен ориз у дома, като се използват остатъци от месо или зеленчуци от последното хранене.
Говори се, че важен дипломатически служител от края на династията Цин (1644-1912 г.), Ли Хонгжан, наредил на готвача си да приготви ястие, което да се хареса както на китайците, така и на чужденците. Готвачът приготвил пържен ориз, който се харесал на всички.
Най-известният пържен ориз в Китай е пърженият ориз от Янджоу. Типичните съставки на пържения ориз в Янджоу включват скариди, яйца и свинско месо на барбекю.
Xiǎolóngbāo (小笼包 "малки кошнички") са вид баози (китайски Пелмени на пара). Те са популярни в Дзянсу и Шанхай. Xiaolongbao традиционно се приготвят в малка бамбукова кошница, откъдето идва и името им. Най-често срещаният пълнеж на xiaolongbao е свинско месо. Другите съставки могат да включват говеждо месо, месо от раци, скариди, морски дарове и зеленчукови пълнежи.
Съществува специален начин за консумация на пълните с бульон шанхайски кифлички със задушено свинско месо (Shanghai soup buns): можете да откъснете малко ъгълче от тестото и да изсмучете вкусната супа. Или можете да използвате сламка, за да изсмучете супата, след което да изядете пълнежа и тестото.
Други статии
13 Интересни места по южното Черноморие, които да посетите
Южното Черноморие на България винаги е било пленяващо със своето многообразие и красота. Това не е просто регион, където вълните галят златистите плажове; тук природата и историята се преплитат в едно, като създават уникална симфония от красоти, които могат да задоволят всеки вкус. Докоснете се до чара на вековни легенди, скрити в дълбините на Странджа планина, открийте изолирани плажове, където морето шепти тайни на прибоя и изследвайте мистични острови, които съхраняват спомени от древни времена.
Кои са най-посещаваните и добре оценени ресторанти на морето?
Когато става въпрос за най-посещаваните и добре оценени ресторанти на Черно море, има множество заведения, които предлагат широка гама от кулинарни изкушения. Ще разгледаме някои от най-популярните ресторанти, барове, кафенета, пицарии, заведения за бързо хранене, бирарии, механи, китайски или гръцки ресторанти и бистра и ще ви предоставим представа за техните уникални характеристики и предлагани ястия.
5 автентични рецепти за приготвяне на домашен хляб
Печенето на домашен хляб е едно от онези занаяти, което сякаш се предава от поколение на поколение, като всеки може да добави нещо уникално и лично към традиционните рецепти. В нашето модерно, забързано ежедневие, печенето на хляб у дома може да се превърне в истинско удоволствие и начин да върнем малко от традициите в домовете си. Независимо дали използвате мая, квас или предпочитате по-бързи варианти без месене и мая, домашният хляб винаги успява да събере семейството на масата.
Кои коледни базари в България си заслужава да посетиш през 2023?
Обичаш ли Коледните празници? Та кой не ги обича! Независимо на каква възраст си, Коледните празници винаги носят еуфория и приповдигнато настроение във всички нас. Това е един специален месец в годината в който не можеш да останеш равнодушен. Малките вълшебства са навсякъде около нас. Те са усмивките на хората, добрите каузи, дребните жестове. Очите ни блестят от отражението на хилядите светлинки изпълнили магазини, улици, офиси и домове, а аромата на горещ шоколад, канела, портокал и греяно вино са на всеки ъгъл.