Oink
Китайски ястия които трябва да опитате

Китайски ястия които трябва да опитате

С дългата си история, уникалните си характеристики, многобройните си стилове и своята изисканост, китайската кухня е една от важните съставни части на китайската култура. Китайските традиционни ястия са известни със своя цвят, аромат, вкус, значение и външен вид.

 

Тъй като Китай е огромна страна, съществуват много регионални различия в кухнята, дължащи се на различния климат, история, местни съставки, обичаи на хранене и др.

 

Според стиловете на готвене и регионалните вкусове китайската кухня може да бъде разделена на осем китайски кухни, които включват кухнята Съчуан, кухнята Хунан, кухнята Шандун, кухнята Джъдзян, кухнята Фудзиен, кухнята Анхуей, кухнята Кантон и кухнята Дзянсу. Всяка кухня има своите популярни ястия.

 

1. Патица по пекински

Патицата по пекински (北京烤鸭 Běijīng kǎoyā) е известно пекинско ястие, което се радва на световна слава и се смята за едно от националните ястия на Китай. Пекинската патица се харесва заради тънката си и хрупкава кожа. Нарязаната на парчета патица по пекински често се консумира с палачинки, сладък бобен сос или соев сос с пюре от чесън. Това е ястие, което задължително трябва да се опита в Пекин!

 

Пекинската печена патица е "първото ястие в Китай" и е била кралско ястие в средновековен Китай. От 70-те години на миналия век, когато премиерът Джоу Енлай (първият премиер на Китайската народна република) за първи път приема чуждестранни гости, тя е "национално дипломатическо ястие". То е високо оценено от държавните глави, държавните служители, както и от местните и чуждестранните туристи.

 

2. Пиле Кунг Пао

Пилето Кунг Пао (宫保鸡丁 gōngbào jīdīng) е известен специалитет в Съчуан, популярен както сред китайците, така и сред чужденците. Основните съставки са пилешко месо, нарязано на кубчета, сушено чили, краставица и пържени фъстъци (или кашу).

 

В западните страни хората (китайски заведения за хранене) са създали пиле по западен образец, при което пилето, нарязано на кубчета, се покрива с царевично нишесте и се добавят зеленчуци, сладко-кисел сос и пюре от чесън.

3. Сладко-кисело свинско

Сладко-киселото свинско месо (糖醋里脊 tángcù lǐjǐ) има ярко оранжево-червен цвят и вкусен сладко-кисел вкус. В самото начало е имало само сладко-кисело свинско месо, но за да се отговори на изискванията, е имало някои разработки на това ястие. Сега свинското месо може да се замени с други съставки като пилешко, говеждо или свински ребра.

 

4. Hot Pot

Хот пот, или гореща тенджера (火锅 huǒguō), е едно от най-популярните ястия в Китай, особено в провинция Съчуан или Чунцин. Хората готвят и се хранят от вряща тенджера със супа (бульон) на газов/индукционен котлон в средата на масата за хранене, като около тенджерата има хранителни продукти и подправки. Хората могат да добавят и готвят каквото пожелаят в бульона. Тайната на това, дали една гореща тенджера е добра или не, се крие в бульона, от който всички парчета месо и зеленчуци получават своя аромат.

 

Китайците много обичат хот пот. В миналото горещата тенджера е била предпочитана само през зимата, но в днешно време тя се появява на трапезата през цялата година. Това е чудесен начин за общуване с приятели и роднини. Хората се събират около тенджерата, за да ядат, докато разговарят, ядат, пият и се забавляват.

 

5. Ma Po Tofu

Ма По Тофу (麻婆豆腐 Mápó dòufǔ "Белязана Баба") е едно от най-известните ястия в кухнята Чуан (храна в Съчуан) с над 100-годишна история. Състои се от бобени зърна заедно с малко мляно месо (свинско или говеждо) в пикантен сос. Сосът се приготвя от ферментирал черен боб и чили паста (douban/douchi).

 

Ma Po Tofu

 

Изобретателят на Ma Po tofu е от Ченду, провинция Съчуан. Тя е била баба с фамилия Чен. Казват, че лицето на Чен е било много набраздено. На китайски ма означава "белязан", а "по" - баба, и затова хората нарекли приготвеното от нея ястие Ma Po ("Белязана баба") tofu. По-късно нейното пикантно и ароматно ястие става изключително популярно. То е пренесено в Япония и там също става популярно ястие.

 

6. Fried Rice

Пържен ориз (炒饭 chǎofàn) е ястие, приготвено от пържен варен ориз и други съставки, често включващи яйца, зеленчуци, морски дарове или месо. Пърженият ориз е една от най-разпространените китайски храни. Лесно е да се направи пържен ориз у дома, като се използват остатъци от месо или зеленчуци от последното хранене.

 

Говори се, че важен дипломатически служител от края на династията Цин (1644-1912 г.), Ли Хонгжан, наредил на готвача си да приготви ястие, което да се хареса както на китайците, така и на чужденците. Готвачът приготвил пържен ориз, който се харесал на всички.

 

Най-известният пържен ориз в Китай е пърженият ориз от Янджоу. Типичните съставки на пържения ориз в Янджоу включват скариди, яйца и свинско месо на барбекю.

 

7. Xiaolongbao

Xiǎolóngbāo (小笼包 "малки кошнички") са вид баози (китайски Пелмени на пара). Те са популярни в Дзянсу и Шанхай. Xiaolongbao традиционно се приготвят в малка бамбукова кошница, откъдето идва и името им. Най-често срещаният пълнеж на xiaolongbao е свинско месо. Другите съставки могат да включват говеждо месо, месо от раци, скариди, морски дарове и зеленчукови пълнежи.

 

Xiaolongbao

 

Съществува специален начин за консумация на пълните с бульон шанхайски кифлички със задушено свинско месо (Shanghai soup buns): можете да откъснете малко ъгълче от тестото и да изсмучете вкусната супа. Или можете да използвате сламка, за да изсмучете супата, след което да изядете пълнежа и тестото.

Категории

Събития

покажи всички

Други статии

Общи условия

Политика за поверителностОбщи условияБисквитки
© 2024 Oink.bg. Всички права запазени