Oink
Кафе културата - Историята на кафето и какво го прави толкова специално

Кафе културата - Историята на кафето и какво го прави толкова специално

Всеки ден се събуждате и започвате сутрешния си ритуал: новини, закуска и чаша от тази скъпоценна напитка - кафето. В неговия горчив вкус и силен аромат има нещо специално и вие не сте единственият, който цени тази ободряваща напитка. Смята се, че всеки ден в целия свят се консумират около 2,25 милиарда чаши кафе! Кафето е съществена част от живота. Но кога и къде точно е започнал този кофеинов феномен? И как кафето е завладяло света? От скромното му начало в Етиопия през религиозните предизвикателства на исляма и християнството до манията на Европа по Ориента - ето 10 изненадващи факта за историята на кафето

 

1. Историята на кафето започва с една коза

Както и много други истории, историята на кафето започва много отдавна, в сърцето на Африка. Една популярна етиопска легенда разказва за забележително откритие, което в крайна сметка ще промени света. Около IX в. един козар на име Калди трескаво претърсвал етиопските планини, за да намери любимите си кози. Той ги открил да се въргалят в храстите, да скачат бясно и да крещят. Не след дълго той разбрал, че козите ядат малки червени плодове. Той взел шепа от плодовете и посетил близкия манастир, за да поиска съвет. Монасите обаче не споделили вълнението на Калди. Вместо това те обявили червените плодове за дяволско творение и ги хвърлили в огъня. Историята можела да приключи дотук, но когато семената вътре се изпекли в огъня, силният аромат привлякъл вниманието на монасите. Те събрали изпечените зърна от пепелта, смели ги и ги хвърлили в гореща вода. Опитали отварата и останалото е история.

 

Истина ли е? Историята за Калди, неговите пърхащи кози и скептичните монаси вероятно е легенда. И все пак знаем, че Етиопия заема специално място в историята на човешката цивилизация. Етиопия е дом на първите доказателства за съществуването на човечеството, на една от няколкото древни африкански култури и на една от най-старите християнски църкви в света. Вероятно това е и едно от първите места, където кафето е било консумирано - не като напитка, а като храна. Подобно на любимите кози на Калди, етиопците откриват кафето, като дъвчат плодовете. Не след дълго обаче кафето се превръща в основна част от етиопската култура и ежедневие, което остава и до днес.

 

2. Древното пристанище и транспортен възел на Йемен се е наричало Мока

Следващата стъпка в историята на кафето ни отвежда на изток през Червено море до Йемен, където кафето, известно като qahwa, за първи път е било консумирано в течна форма. Макар че арабските племена вероятно и преди това са приготвяли вино с кафеени череши, най-ранните исторически сведения за кафето като напитка са от XV век. Суфийските мистици са използвали ободряващата напитка, за да останат будни за нощните си религиозни ритуали. Йемен е и първото място, където кафето е било изпечено и сервирано по същия начин, както днес.

 

3. Виното на Арабия: За разлика от алкохола, кафето е пропуснато в Корана

Мока, древният пристанищен град на Йемен на брега на Червено море, се превръща в център, от който кафето се изпраща в целия ислямски свят. Популярността на кафето сред мюсюлманите се засилва от отсъствието му в Корана. Друг стимулант, алкохолът, е бил изрично забранен. Затова не е изненадващо, че първоначално кафето е било известно като Виното на Арабия.

 

4. Първото кафене е открито през 1555 г.

Към средата на XVI век кафето бързо се разпространява на Арабския полуостров, в Североизточна Африка и Египет. Разпространението на кафето отчасти е улеснено от османското завладяване на Арабия, което довежда кафето до всяко кътче на огромната империя, включително до столицата ѝ Истанбул. През 1555 г. първата кафетерия отваря врати в тогавашния един от най-големите и важни градове в света.

 

Не всички обаче били доволни от вкуса на тази ароматна напитка. Кафенетата били места, където посетителите се събирали за дискусии, слушали поезия и играели игри като шах или табла. Това предизвикало тревога сред някои мюсюлмански духовници, които се опасявали, че кафенетата ще застрашат джамиите и ще ги заменят като места за срещи. Освен това духовниците вярвали, че кафето ще съблазни умовете на вярващите, ще ги опияни и ще им попречи да мислят ясно. Освен това властите се опасявали, че кафенетата могат да се превърнат в места за подстрекаване на обществени безредици или бунтове. Въпреки това многобройните опити за забрана на кафето и кафеената култура - включително смъртното наказание за пиене на кафе, наложено от султан Мурад IV (!) - в крайна сметка се провалят и кафенетата се превръщат в основна част от ислямската култура в Османската империя.

 

5. Папа Климент VIII иска да кръщава кафе

Подобно на други екзотични стоки от Изтока, кафето пристига в християнска Европа с венецианските търговски галери. През 1615 г. по улиците на Венеция се срещат улични търговци, които продават кафе. Кафето отново е подложено на атаки, този път от страна на религиозните и светските власти. Католическата църква смята кафето за "мюсюлманска напитка" и потенциален конкурент на виното, използвано в Евхаристията. Разгорещеният дебат е разрешен само с личната намеса на папа Климент VIII. Според сведенията, след като опитал напитката, той заявил: "Тази сатанинска напитка е толкова вкусна, че би било жалко да се позволи на неверниците да я ползват изключително". Папата толкова много харесал чашата, че искал да кръсти кафето.

 

6. От таверните до кафенетата: Глобалната история на кафето

За разлика от таверните, кафенетата са били добре осветени места със собствени библиотеки и музика. Накратко, това са били местата, където са се събирали европейските интелектуалци. Някои от най-ярките идеи в света са се появили в резултат на дебати, придружени от чаша кафе. Не всички харесват бързо развиващата се култура на кафето. През 1675 г. английският крал Чарлз II се опитва да забрани кафенетата, обявявайки ги за места за размирици. Революцията все още е била прясна в съзнанието на краля. Въпреки че забраната не влиза в сила, друга екзотична стока - чаят - постепенно измества кафето като любима напитка на Британските острови.

 

7. Холандците основават плантации на остров Ява

Докато в Англия кафето претърпява неуспех, останалата част от Европа толкова много обича горчивата напитка, че решава да наруши веднъж завинаги монопола на Османската империя. На палубите на корабите на мощните колонизаторски държави кафето е готово да завладее света. Първите, които пренесли кафето на другия край на земното кълбо, били холандците, чиято Източноиндийска компания създала големи кафеени плантации в Индонезия, като остров Ява се превърнал в един от основните търговски центрове. Още през 1711 г. първият износ на индонезийско кафе достига Европа.

 

От другата страна на Атлантическия океан французите започват собствен бизнес с кафе в Карибския басейн и Мексико. В Южна Америка испанските и португалските колонизатори полагат основите на бъдещите суперсили на кафето - Колумбия, Перу и Бразилия. До XIX в. европейците контролират цялата световна търговия с кафе.

 

8. Революция в чаша благодарение на Бостънското чаено парти

Бързо нарастващата популярност на кафето има и своята тъмна страна. За да задоволят нарастващото търсене, европейските колониални сили внасят роби от Африка, за да се трудят на плантациите в Карибския басейн, Азия и Америка. И все пак историята на кафето има и своята положителна страна, като изиграва важна роля в раждането на съвременната демокрация. Известното Бостънско чаено парти от 1773 г., което предизвиква Американската революция, предизвиква преминаването от чай към кафе. Пиенето на кафе се превръща в нещо като патриотичен дълг за зараждащата се американска нация. Всъщност търсенето на кафето се увеличава толкова много, че търговците трябва да запазят оскъдните си запаси и да повишат прекомерно цените. След войната от 1812 г. кафето затвърждава позицията си на любима американска напитка.

 

9. Войниците разчитат на кофеина, за да повишат енергията си

Помните ли Чарлз II и опита му да забрани кафето в Англия? Изглежда, че опасенията на монарха са били основателни, тъй като революциите, които обхващат Европа през 1848 г., започват на събрания в кафенетата - от Будапеща до Берлин, от Париж до Палермо. Тези революции и други конфликти, като Гражданската война в САЩ, също допринасят за увеличаване на консумацията на кафе, тъй като войниците разчитат на кофеина, за да повишат енергията си.

 

10. Кафето отива в космоса на борда на "Аполо 11" (1969 г.)

В края на XIX в. кафето се превръща в световна стока, достъпна за кралските особи и елита, но и за обикновените хора. Кафенетата са били основна част от всеки град, място за дискусии, съзерцание или просто пиене на спокойствие. Кафето също така спомага за развитието на индустриалната революция. Работниците в неумолимите нови фабрики се трудели ден и нощ благодарение на кафето, или по-точно на кофеина в него. Кафето вече било готово да влезе в домовете на хората. По ирония на съдбата навлизането на кафето в домакинствата е улеснено от двете бедствия, които сполетяват света през XX век. По време на Голямата война разтворимото кафе дало на войниците така необходимия тласък, а през Втората световна война американските войници толкова харесали своята напитка, че военнослужещите й дали специално име - "а cuppa Joe".

 

A Cuppa Joe

 

След като кафето присъстваше във всяко кътче на Земята, навлизайки във всеки аспект от живота на хората, оставаше още едно място, където да отидем. Крайната граница. Макар да не се смята за задължителна добавка за астронавтите, ароматната напитка участва в "една малка стъпка за човека, един огромен скок за човечеството". През 1969 г. целият екипаж на "Аполо 11" пие кафе, преди да кацне на Луната. В днешно време астронавтите, които обикалят около Земята на Международната космическа станция, разполагат с най-съвременни вакуумирани торбички и чаши с нулева гравитация, за да се наслаждават на любимата си гореща напитка, докато смело пътуват. А от 2015 г. нататък космическото кафе вече се приготвя в уникално устройство - кафемашината ISSpresso, разположена на Международната космическа станция.

 

Категории

Събития

покажи всички

Други статии

Общи условия

Политика за поверителностОбщи условияБисквитки
© 2024 Oink.bg. Всички права запазени